Trzecie światło stop - wymiana na taśmę led?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sznurek
    Classic
    • 2012
    • 37

Też ten zabieg zrobiłem z czerwonymi diodami.
    Ja zostawiłem ta płytkę tylko usunąłem z niej elektronikę wraz z diodami ale zostawiając piny od wtyczki. Klej położyłem (loktite) dla pewności żeby ta taśma z diod nie puściła, i cieniutkie dwa kabelki wlutowalem do pinów na płytce i złożyłem jak było razem z białą obudową. Obudowy zkleilem na loktite i na to wkoło masa silikonowa.

Komentarz

• pauletto007
      Drive
      • 2013
      • 70

Zamieszczone przez Sznurek
      Też ten zabieg zrobiłem z czerwonymi diodami.
      Ja zostawiłem ta płytkę tylko usunąłem z niej elektronikę wraz z diodami ale zostawiając piny od wtyczki. Klej położyłem (loktite) dla pewności żeby ta taśma z diod nie puściła, i cieniutkie dwa kabelki wlutowalem do pinów na płytce i złożyłem jak było razem z białą obudową. Obudowy zkleilem na loktite i na to wkoło masa silikonowa.
      Sznurek - super! Dzięki za info, bo właśnie zastanawiałem się jak to na koniec wszystko skleić żeby było szczelne:-) A możesz wkleić zdjęcię na zapalonym stopem, żebym mógł zobaczyć jak świeci nowo zabudowane światło? W czwartek zamówiłem czerwoną wodoszczelną listwę LED i przesyłka dotrze do mnie w przyszłym tygodniu 8)
      Pozdrawiam,
      Paweł

Komentarz

• he.pa
        Classic
        • 2014
        • 38

Zamieszczone przez pauletto007
        Zamieszczone przez he.pa
        Zamieszczone przez pauletto007
        Ok dzieki wielkie. Wlasnie wrocilem z Vastoramy ale byly tylko cale szpulki po 10m za minimum 87zl. Wiec poszukam 1m z Allegro raczej. A czy potrzebowales wtyczki jakiejs czy jedynie wylutowales ze starego swiatla stop i wlutowales do nowego?
        Wtyczka została wycięta ze starej płytki i wlutowana w taśmę.
        He.pa pytanko jeszcze. Czy tasme LED wklejales w te tylna scianke obudowy i pozniej te scianke z tasma wkleiles do reszty lampy? Jesli tak to jakiego kleju uzywales a jesli nie to w jaki sposob polaczyles to wszystko do kupy?
        Ja wywalilem ta plytke i tasme przykleilem bezposrednio do wewnetrznej obudowy lampy (na tasmie led jest tasma dwustronna), na koncach i w srodku przylapalem klejem na goraco dla pewnosci. Przewod wypuscilem przez tylny otwor ktory dodatkowo uszczelnilem klejem. Calosc lampy sklejona jakims klejem do plastikow.

Komentarz

• pauletto007
          Drive
          • 2013
          • 70

Dzieki wielkie za wszystkie porady
          Ja rowniez przeprowadzilem te operacje u siebie i swiatlo swieci jak nowe.
          Pozdrawiam,
          Paweł

Komentarz

• qpa
            Classic
            • 2016
            • 1

he.pa, w jaki sposób zdemontowac lampe z klapy bagażnika ? jest na jakis zaczepach czy od srodka pod plastikiem są jakieś śrubki ?

Komentarz

• greg44
              L&K
              • 2011
              • 1198
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez qpa
              w jaki sposób zdemontowac lampe z klapy bagażnika ?
              Trzeba zdjąć wewnętrzne plastiki klapy i tam jest lampa przymocowana na dwie plastikowe nakrętki. Plastiki klapy demontujesz zaczynając od odkręcenia gumowej rączki służącej do zamykania.

PS. Zmień swój profil, jeżeli twoja OII jest rzeczywiście RS z silnikiem 2.0 na pompo wtryskach to nie masz silnika z oznaczeniem AZV tylko BMN.

Komentarz

• mr.suchy
                Drive
                • 2015
                • 97
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Cześć,

czy ktoś ma zdjęcia bądź materiał wideo z rozbierania tej lampy, podważania plastików ?

----edycja

Jakimi narzędziami demontujecie plastiki w aucie. Mam tu na myśli te małe metalowe haczyki ;-)

Komentarz

• kiloscar
                  Drive
                  • 2015
                  • 82
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

hej panowie ,proszę powiedzcie mi czy biały zimny led da rade na stopie czy będzie za jasne ? akurat mam taki kawałek taśmy i zastanawiam sie czy da rade czy lepiej zamówić czerwoną na alledrogo ?
                  Kiloscar

Komentarz

• ROBAL_26
                    RS
                    • 2010
                    • 2328
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

kiloscar, da radę , może będzie minimalnie jaśniejsza barwa po złożeniu .ok
                    Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• kiloscar
                      Drive
                      • 2015
                      • 82
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

ROBAL_26, dzieki za odp, ale jednak zamontowałem czerwoną taśmę led a dokładnie miałem kawałek taśmy z kuchni którą obklejałem wcześniej i sie przydała.Nie żeby ktoś pomyślał że mam w kuchni burdelowy kolor lecz to taśma ze zmiennymi kolorami i akurat trafiłem na czerwony u siebie.
                      U mnie czas operacyjny około 2.5 godzinki
                      Powodzenia wszystkim w montażu taśmy
                      Kiloscar

Komentarz

• mackowski
                        Rider
                        • 2008
                        • 310
                        • Superb III (3V3)
                        • AZV 2.0 TDI 140 KM

Pokaz jak wyszło. Mnie tez to czeka tylko nie mam jeszcze czasu na ta zabawę
                        O2 FL 2.0 TDI ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71836
                        Maciej
                        Kierownice MF, tempomaty, MFA w grupie VAG Skoda, VW, Seat, Audi. Montaż, kodowanie sterowników, sterowniki, wiązki i inne..

Komentarz

• kiloscar
                          Drive
                          • 2015
                          • 82
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Podobnie jak u kolegi he.pa, z tym ze ja wszystkie bebechy zostawiłem w środku a listwę led zamontowałem na płytce od starego stopa tylko ja odwróciłem. foto wrzucę wieczorem bo jak na razie gorącooo i nic nie będzie widać :lol:
                          Kiloscar

Komentarz

• hsurim
                            Elegance
                            • 2006
                            • 788
                            • Kia
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Taśmy LED, są zaprojektowane na napięcie do 12V a w autku jest coś ok. 14.4V - tym samym, długo to nie pożyje.
                            Proponuję wlutować szeregowo 4 diody (dowolne 1A), co spowoduje spadek napięcia o (4szt. x 0,6V) 2,4V
                            Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

Pracuję...